Lenzen die net als een contactlens op het oog geplaatst worden en een display en andere elektronica bevatten, werden al eerder ontwikkeld. Een groep onderzoekers van de Finse Aalto-universiteit en de Amerikaanse universiteit van Washington hebben echter een contactlens ontwikkeld die met succes op een oog is getest, in dit geval bij verdoofde konijnen. De ogen liepen geen schade op door de lenzen en de draadloze energietoevoer bleek te werken. De lenzen, met slechts één actieve pixel, konden op afstand van energie en controlesignalen worden voorzien.
De groep onderzoekers onder leiding van Babak Parviz ontwikkelde de lens zodat die op het oog gedragen kan worden. Op langere termijn zou een geïntegreerde display informatie aan de drager moeten verschaffen, waarmee de lens als augmented reality-hulpmiddel zou dienen. Op kortere termijn zouden slechthorenden de lens kunnen gebruiken om bijvoorbeeld waarschuwingen te zien, zelfs met de enkele actieve pixel die nu gerealiseerd is.
De lens werd gemaakt door een speciaal ontwikkelde led-pixel achter een fresnel-lens te plaatsen. Die lens is nodig om de pixel scherp op het netvlies te kunnen projecteren. De diode wordt aangestuurd door elektronica die zijn energie draadloos ontvangt. Een ringvormige antenne vangt rf-energie op die naar de contactlens wordt gestuurd. In het oog kan de rf-bron op twee centimeter afstand met succes zijn energie overdragen, net voldoende afstand om de elektronica draadloos van energie te voorzien.
De contactlenzen fungeren vooralsnog als proof-of-concept. Voor een praktische toepassing willen de onderzoekers het antennesysteem optimaliseren, zodat meer energieoverdracht over grotere afstanden mogelijk is. Ook willen ze aan multipixelsystemen werken en groene leds ontwikkelen; vooralsnog werden blauwe en rode pixels gebruikt.